یکی از مهم ترین مسائل قبل از انجام هر کاری تحقیق و مطالعه است . خب زمانی که شما تصمیم به راه اندازی یک استارتاپ گرفتید ، قطعا مهم ترین کار قبل از شروع به فعالیت کسب اطلاعات و مطالعه بهترین کتاب های استارتاپی است ، در ادامه با ما همراه باشید .
استارتاپ واژه ای هست که این روزها زیاد شنیده می شود اما به واقع استارتاپ چیست؟ به چه کسب و کارهایی می توان استارتاپ گفت؟ استارتاپ ها چه ویژگی هایی دارند؟
بنا بر تعریف لغت نامۀ وبستر «استارتاپ یک کسب و کار جدید (A new business) است.» اما با این تعریف گسترۀ استارتاپ ها بی نهایت خواهد شد و حتی یک آنلاین شاپ اینستاگرامی نیز استارتاپ خواهد بود.
اما پیشگامان حوزۀ کسب و کار تعریف های دقیق تری ارائه کرده اند. برای مثال استیو بلینک استارتاپ را این گونه تعریف می کند: «سازمانی که شکل گرفته تا مدل کسب و کار خود را جستجو کند. مدل کسب و کاری که قابل تکرار و مقیاس پذیر است.»
در این تعریف برای این که کسب و کاری استارتاپ محسوب شود شرایطی نیاز دارد:
- کسب و کارهایی را استارتاپ می دانیم که هنوز مانند یک شرکت به مدل کسب و کار مناسب خود نرسیده اند و در جستجوی آن هستند.
- استارتاپ ها به دنبال مدل تکرارپذیری هستند که بتوانند به محصولات گوناگونشان تعمیم دهند.
- مدل کسب و کار استارتاپ ها مقیاس پذیر است؛ یعنی چه برای ده مشتری چه صد مشتری و چه هزاران مشتری می توانند آن مدل را پیاده کنند و نتیجه بگیرند.
مرکز کسب و کارهای کوچک آمریکا یا USSBA نیز برای استارتاپ ها ویژگی هایی در نظر دارد ازجمله اینکه در حوزۀ تکنولوژی شکل گرفته اند؛ دیگر اینکه پتانسیل رشد استارتاپ ها بیش از کسب و کارهای کوچک و خانگی است و دغدغۀ تأمین نیازهای مالی و جذب سرمایه گذار دارند.
اگرچه تکنولوژی و خدمات فناوری بخش بزرگی از جهان را تشکیل می دهد اما از آنجا که انسان ها نیازهای گوناگونی دارند و در جهت رفع آن ها اقدام می کنند نمی توان استارتاپ ها را محدود کرد به کسب و کارهای حوزۀ تکنولوژی.
استارتاپ کسب و کار نوپایی است که در تلاش است تا جای خود را در دنیای کسب و کار محکم کند. به همین خاطر وقتی استارتاپ ها به دورۀ تثبیت و ثبات و گسترش خود وارد می شوند دیگر به چشم یک استارتاپ نمی توان به آن ها نگاه کرد. دورۀ بلوغ استارتاپ ها تولد شرکت های نوظهور در عرصه های گوناگون است.
دنیای استارتاپ ها دنیای پیچیده ای است و با توجه به تغییرات پرسرعتی که دنیای امروز شاهد آن است، کارآفرینان این حوزه نیاز دارند پیوسته علم و دانش خود در زمینۀ کارآفرینی و مسائل مربوط به آن را به روز کنند.
فرقی نمی کند شما در آغاز راه اندازی استارتاپ خود باشید یا مدتی از آن گذشته باشد؛ دنیای امروز پر از تغییر است و آموختن دانش و به روز کردن اطلاعات دیگر فقط با گذراندن دوره های آکادمیک به دست نمی آید.
هر روز دیدگاه های جدیدی به وجود می آیند و دانش قبلی ما را به چالش می کشند. برای اینکه از پیشرفت های علمی جا نمانیم لازم است به طور مداوم اطلاعاتمان را به روز کنیم. خواندن مجله های تخصصی، دیدن فیلم های آموزشی، شرکت در دوره های آموزشی بین المللی و … ازجمله کارهایی است که برای یادگیری مداوم می توانیم باید انجام دهیم.
اما کتاب ها که چکیدۀ دانش بشری هستند، می توانند یکی از مهم ترین راهنماها و آموزگاران ما باشند. خواندن کتاب به ما کمک می کند تا از حاصل سال ها تفکر و تجربۀ افراد بزرگ و موفق بهره ببریم.
با وجود تمام پیشرفت های بشری در زمینه های گوناگون، کتاب ها هنوز هم از محبوبیت بسیاری برخوردارند. حتی بزرگ ترین استادان نیز اندیشه هایشان را در کتاب ها به یادگار می گذارند.
در این مقاله تلاش کردیم تا کتاب هایی را معرفی کنیم که در دنیای کارآفرینی و استارتاپی بسیار محبوب هستند و افراد زیادی آن ها را خوانده اند.
در سراسر دنیا کتاب های بسیار زیادی در زمینۀ کسب و کار و کارآفرینی نوشته و منتشر شده اند. نوشتن دربارۀ همۀ کتاب های خوب این حوزه در یک مقاله نمی گنجد به همین خاطر تلاش کردیم تا در انتخاب کتاب ها به گونه ای عمل کنیم که مباحث گوناگون استارتاپی را در بر گیرد و راهنمای اولیۀ مناسبی برای شروع یک استارتاپ باشد.
اگرچه ما در کافه کتاب خوانی تلاش می کنیم تا بهترین کتاب ها را برای شما گردآوری کنیم اما دنیای کتاب ها بی نهایت است و نوشتن دربارۀ کتاب ها هیچ گاه تمام نخواهد. امیدواریم خواندن این کتاب ها برایتان دری باشد به دنیای شگفت انگیز کتاب ها.
از صفر به یک: نگاهی به شرکت های استارتاپ و نقش آن ها در ساخت آینده
از صفر به یک یا از یک به بی نهایت. شما کدام را انتخاب می کنید؟
کتاب از صفر به یک (Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future) توسط پیتر تیل نوشته شده است یکی از مهم ترین و بهترین کتاب های استارتاپی است که حتما باید هر شخص علاقه مند به راه اندازی استارتاپ حتما باید آن را مطالعه کند. محتوای این کتاب در واقع مباحثی است که تیل در سال 2012 میلادی در یکی از کلاس های خود در دانشگاه استنفورد به دانشجویانش ارائه می کرد.
پیتر تیل (Peter Thiel) تاجر، فعال سیاسی، بشردوست و نویسندۀ اهل ایالات متحده است. تیل یکی از بنیان گذاران پی پل و سرمایه گذار فیسبوک نیز هست.
نگاه تیل به کسب و کار نگاهی است فرادانشگاهی و عمیق. او عقیده دارد مباحث کارآفرینی از سطح آموزه های دانشگاهی فراتر می رود زیرا ماهیتی عملی دارد. هر چه قدر هم کتاب های مرتبط با کسب و کارتان را بخوانید و تئوری های مدیریتی و تجارتی را فرا بگیرید تا زمانی که استارتاپ خود را آغاز نکنید و با چالش هایش رو به رو نشوید نمی توانید کارآفرینی را بیاموزید.
تیل در کتاب از صفر به یک می کوشد تا به مخاطبانش بیاموزد از سطح آموزه ای معمول فراتر روند و چشم انداز کاری عمیق تر و وسیع تری برای خود در نظر بگیرند تا بتوانند مسیر روشن تری برای موفقیتشان ترسیم کنند.
در آغاز معرفی این کتاب از شما پرسیدیم که از صفر به یک رفتن را انتخاب می کنید یا از یک به بی نهایت رفتن. شاید واژۀ بی نهایت برایتان جاذبه ایجاد کند. بله در دنیای ذهن، بی نهایت بودن جذاب است و به بی نهایت رسیدن یک آرزوی بزرگ.
اما در جهان کسب و کار واقعی بی نهایت واقعاً بی نهایت است!
آیا یک کسب و کار نوپا، یک استارتاپ، می تواند از یک به بی نهایت برسد؟ غیرممکن نیست ولی کاری است بسیاری سخت و طاقت فرسا. رسیدن از یک به بی نهایت یعنی کنار زدن رقبای بزرگی که سال ها در این کار هستند و تجربۀ و امکانات بیشتری در این بازار دارند.
اما منظور تیل از این رفتن از صفر و یک و بی نهایت چیست؟
کسب و کار نوپای خود را در نظر بگیرید. اگر استارتاپ شما یک ایدۀ منحصر به فرد دارد، اگر شما می خواهید ارزشی را به جهان معرف کنید که کس دیگری روی آن کار نکرده است، اگر چیزی که نیست، یعنی صفر، را می خواهید به وجود بیاورید یعنی می خواهید از صفر به یک بروید!
اگر کتاب استراتژی اقیانوس آبی را خوانده باشید بهتر متوجه منظور تیل از رفتن از صفر به یک خواهید شد. رفتن از صفر به یک یعنی شروع فعالیت در اقیانوسی آبی کسب و کار. جایی که هنوز رقیب ها به آنجا نیامده اند و جنگ خونین ماندگاری هنوز اقیانوس کسب و کار را خونین نکرده است.
رفتن از صفر به یک برای یک استارتاپ و کسب و کار نوپا بسیار ساده تر از رفتن از یک به بی نهایت است و احتمال موفقیت بیشتری دارد.
آغاز استارتاپ از یک یعنی شما از جایی شروع می کنید که یک ایده ارائه شده و کسب و کارهای زیادی نیز با آن ایده فعالیت کرده اند. اگر شما بخواهید از یک شروع کنید باید با بی نهایت کسب و کارهای کهنه کار و کارکشته رقابت کنید. موفقیت در بی نهایت غیرممکن نیست اما بسیار پرخطرتر و سخت تر از شروع از صفر است.
یکی از کلیدی ترین موضوعات کتاب از صفر به یک منحصر به فرد بودن است. منحصر به فرد بودن یکی از راه های از صفر به یک حرکت کردن و ایجاد تمایز با دیگر رقیب ها است.
ایده، کالا یا خدمتی که ما عرضه می کنیم برای اینکه بتواند در رقابت کسب و کارها پیروز میدان شود لازم است از دیگر نمونه ها ویژگی های متمایز کننده ای داشته باشد. فناوری اختصاصی، اثرات شبکهای، صرفه به مقیاس و برندسازی عالی ازجمله روش های ایجاد تمایز و حفظ انحصار محصول از دیگر رقبا است.
ما مقالۀ «از صفر به یک: نگاهی به شرکت های استارتاپ و نقش آن ها در ساخت آینده» را اختصاص دادیم به بررسی این کتاب که یکی از بهترین کتاب های استارتاپی است و اگر می خواهید اطلاعات بیشتری از این کتاب به دست آورید و بیشتر با آن آشنا شوید پیشنهاد می کنیم این مقاله را مطالعه کنید.
در آخر، از صفر به یک یا از یک به بی نهایت. شما کدام را انتخاب می کنید؟
ایلان ماسک: تسلا، اسپیس اکس و فتح آیندۀ رویایی
ایلان ماسک کیست؟
ایلان ماسک کارآفرین و یکی از بزرگ ترین بازرگانان دنیا است که به عنوان یکی از ثروتمندترین افراد جهان در سال 2021 برگزیده شده است. ایلان ماسک بنیان گذار و سرمایه گذار شرکت ها و فعالیت های بسیاری است ازجمله شرکت های اسپیس اکس، تسلا، The Boring Company، Neuralink و OpenAI.
اغلب مردم ایلان ماسک را به عنوان ثروتمندترین مرد دنیا، مالک تسلا، بنیان گذار اسپیس اکس، یکی از بنیان گذاران پی پال، یک نابغه، یک علاقه مند به فضا و گردشگری فضایی و القابی از این دست می شناسند؛ اما واقعاً ایلان ماسک کیست؟
این پرسشی است که اشلی ونس در زندگینامه ای که دربارۀ ایلان ماسک نوشته است به آن پاسخ می دهد. کتاب Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future که به فارسی ایلان ماسک: تسلا، اسپیس اکس و فتح آیندۀ رویایی ترجمه شده است، زندگینامۀ ایلان ماسک است که در سال 2015 میلادی منتشر شد.
نویسندۀ آن اشلی ونس (Ashlee Vance) یک نویسندۀ حوزۀ تکنولوژی و خبرنگار آمریکایی است. اشلی ونس در بلومبرگ، نیویورک تایمز و … نویسنده است. همچنین او میزبان برنامۀ اینترنتی سلام دنیا نیز هست.
هنگامی که ونس دربارۀ ایده اش یعنی نوشتن زندگینامۀ ماسک به ایلان ماسک گفت با مخالفت و همکاری نکردن ماسک رو به رو شد.
ونس در بخشی از کتاب این گونه توضیح می دهد:
«یک سال و نیم قبل از نوشتن این کتاب به ایلان اطلاع دادم که برنامه ای برای نوشتن کتابی دربارۀ او دارم. ایلان پاسخ داد که برای انجام این کار هیچ حسابی رو کمکش باز نکنم. قبل از من خبرنگاران دیگری هم جواب رد از ایلان شنیده بودند و کلاً بی خیال شده بودند ولی رد کردن این پیشنهاد باعث دلسردی من نشد بلکه پشتکار خبرنگاری ام را تحریک کرد که بدون کمک ایلان بنویسم. بعد از 2 ماه مصاحبه کردن با کارمندان اسپیس اکس و تسلا، ایلان به من زنگ زد و انگار که به خاطر کله شق بودنم، راضی به همکاری شده بود.»
برای نوشتن این زندگینامه اشلی ونس با افراد زیادی مصاحبه می کند؛ از دوستان و خانواده و کارمندان پیشین و امروز ماسک گرفته تا خود ایلان ماسک.
ونس در این کتاب تلاش کرده است تا دربارۀ وجوه گوناگون زندگی ایلان ماسک بی طرفانه بنویسد. یکی از راه های بی طرفانه نوشتن ونس این است که دربارۀ موضوعاتی که اختلاف نظری وجود دارد علاوه بر دیدگاه ماسک نظر اطرافیان او را نیز نوشته است.
ایلان ماسک در آفریقای جنوبی از مادری کانادایی و پدری آفریقای به دنیا آمد و تا نوجوانی در آفریقا زندگی کرد. دورۀ رشد و شکوفایی ماسک هم زمان بود با حاکمیت نظام آپارتایدی در آفریقا و جنگ ها و شورش ها و انقلاب های بی شمار در آفریقای جنوبی.
در چنین وضعیتی بود که ایلان جوان تصمیم گرفت به جایی مهاجرت کند که بتواند ایده های خود را به انجام برساند.
ایلان ماسک برای رسیدن به خواسته ها و آرزوهایش مسیر پرفرازونشیبی را طی کرده است. سرمایه گذاری های پرخطر، رکود بازار، از دست دادن میلیون ها دلار سرمایه و … مشکلات بسیاری که می توانست او را ناامید کند و از رسیدن به آرزوها و خواسته هایش منصرف کند.
اما ایلان ماسک توانست به همۀ مشکلات و سختی های مسیر غلبه کند و اکنون به جایگاهی برسد که آرزوی میلیون ها کارآفرین است.
خواندن این کتاب یک تأثیر مهم دارد؛ باوجود همۀ موانع و دشواری ها، تنها با تلاش کردن و ادامه دادن است که می توان موفق شد.
این یک شعار نیست؛ تجربۀ زیستۀ یکی از هم عصران ما است و نشان دهندۀ این است که همۀ ما می توانیم به آنچه در آرزویش هستیم برسیم؛ اگر بیاموزیم و دست از تلاش برنداریم.
در مقالۀ «ایلان ماسک: تسلا، اسپیس اکس و فتح آیندۀ رویایی» بیشتر به بررسی ابعاد گوناگون این کتاب و ایلان ماسک پرداخته ایم. خوشحال می شویم با خواندن این مقاله نظرات خود را با ما درمیان گذارید.
راهنمای کارآفرینان: هدایت گام به گام برای ساختن شرکتی موفق
برای ساختن یک شرکت و استارتاپ موفق باید چیزهای زیادی یاد بگیریم. بهترین حالت یادگیری زمانی اتفاق میفتد که خودمان درگیر فرایند حل مسئله می شویم.
اما آیا امکان دارد همۀ مسائل و مشکلات را خودمان تجربه و حل کنیم؟ به طور قطع عمر محدود انسان توانایی حل تمام مسائل را از ما می گیرد؛ اما بسیاری از مشکلاتی که در مسیر فعالیت های کاری با آن ها مواجه می شویم مسائلی هستند که افراد زیادی به شکل های مختلف آن ها را تجربه کرده اند.
خیلی از پیشکسوتان عرصۀ کارآفرینی و استارتاپی تجربه های خود را گردآوری کرده و در کتاب هایشان منتشر کرده اند. به همین خاطر یکی از بهترین راه ها برای بهبود عملکرد استارتاپمان درس گرفتن از تجربیات و استفاده از اطلاعات دیگران است.
یکی از مهم ترین افراد در حوزۀ استارتاپ ها و کسب و کارها استیو بلینک (Steve Blank) است. استیو بلینک از نسل نخستین کارآفرینان در سیلیکون ولی است که استارتاپ های گوناگونی را پایه گذاری کرد؛ برخی از بین رفتند اما برخی از آن ها همچنان در عرصۀ تکنولوژی فعالیت دارند.
بلینک از نسلی است که مهم ترین افتخارشان نیمه رها کردن دانشگاه است. او پس از یک ترم تحصیل در دانشگاه میشیگان درس را رها کرد و به مطالعه و فعالیت در حوزۀ کسب و کار و تکنولوژی روی آورد.
در سال 1999 میلادی بلینک خود را از فعالیت های اقتصادی بازنشست کرد و به تدریس کارآفرینی و اصول راه اندازی و مدیریت استارتاپ ها روی آورد. مفهوم توسعۀ مشتری (Customer Development) که توسط بلینک ارائه شد یکی از مهم ترین مباحث در رشد و موفقیت کسب و کارهای نوپا و استارتاپ ها است.
بلینک علاوه بر سخنرانی و تدریس، آثار زیادی را نیز در حوزۀ کارآفرینی نوشته است. یکی از مهم ترین کتاب های بلینک که در آن به توضیح و شرح مفهوم توسعۀ مشتری می پردازد کتاب The Startup Owner’s Manual: The Step-By-Step Guide for Building a Great Company است که به فارسی راهنمای کارآفرینان: هدایت گام به گام برای ساختن شرکتی موفق ترجمه شده است.
در این کتاب استیو بلینک به دقت مسیر تازه ای برای موفقیت استارتاپ ها در قالب مفهوم توسعۀ مشتری شرح می دهد.
استارتاپ ها به عقیدۀ بلینک نسخۀ کوچک شدۀ شرکت های بزرگ نیستند و برای موفقیت و ماندگاری در بازار رقابتی نیازمند استراتژی های مخصوص به خودشان هستند.
توسعۀ مشتری اگرچه برای کسب و کارهای بزرگ نیز مفید است و می توان آن را یک استراتژی عمومی در حوزۀ کسب و کار دانست اما برای استارتاپ ها که کسب و کاری نوپا هستند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. محوریت مفهوم توسعۀ مشتری بر این است که برای دوام در بازار رقابت محصولات، لازم است نقطۀ تعادل میان تولید محصول و بازار فروش محصول مشخص شود.
بازار امروز انبوهی است از کالاها و خدمات گوناگون. استارتاپ ها برای تمایز و ماندگاری و موفقیت در این بازار گسترده نیاز دارند تا به خوبی مخاطب خود را بشناسند تا بتواند برای رفع آن نیاز محصول یا خدمتی را ارائه دهد.
اگر استارتاپی بدون در نظر گرفتن نیاز بازار و مشتری دست به تولید محصولی بزند نمی تواند با تبلیغات و بازاریابی دوام محصول خود را تضمین کند. نیازسنجی و تولید متناسب نیاز مخاطب در کنار بازاریابی و تبلیغات می تواند برای کسب و کارهای تازه سودآور باشد و با رفع مشکل و خلأ مشتری، آن ها را به استارتاپ ما علاقه مند کند.
استیو بلینک در کتاب راهنمای کارآفرینان می کوشد توسعۀ مشتری را با مثال های عینی، نمودارها، اشکال و دیاگرام ها و همچنین ارائۀ بیش از هفتاد چک لیست ارزشمند به مخاطب بیاموزد و به آن ها کمک کند تا استارتاپی موفق بیافرینند.
این کتاب همان طور که از اسمش پیداست گام هایی است برای ساخت یک شرکت موفق. نخستین گامی که کافه کتاب خوانی می تواند برای داشتن شرکتی موفق برایتان مهیا کند بررسی جامعی از این کتاب و راهکارهای مؤثرش است که در مقالۀ «راهنمای کارآفرینان: هدایت گام به گام برای ساختن شرکتی موفق» به آن ها پرداخته ایم.
نوپای ناب یکی از بهترین کتاب های استارتاپی
در میان بی شمار کتاب های حوزۀ کسب و کار کم تر کتابی پیدا می شود که برای یک استارتاپ راهنمای عملی مناسبی ارائه دهد.
استارتاپ ها بخش اولیۀ کسب و کارها هستند. هر کسب و کاری پیش از اینکه در فعالیت خود جا بیفتد و به یکی از پیشکسوتان بازار خود تبدیل شود در ابتدای راه یک استارتاپ بوده است. به دلیل این ماهیت متفاوت استارتاپ ها برای رسیدن به موفقیت به ویژه در دنیای پر نوسان امروز نیازمند اصول و قواعد و روش های متفاوت تری هستند.
اما چه روشی بهترین نتیجه را برای استارتاپ ها به ارمغان می آورد؟
در سال 2011 میلادی کتابی نوشته می شود که به این پرسش پاسخ شایسته ای می دهد. این کتاب به عنوان یکی از برترین کتاب های حوزۀ استارتاپی و پرفروش ترین کتاب نیویورک تایمز شناخته می شود و به بیست و هشت زبان ترجمه شده است.
کتاب The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses کتابی است که پس از انتشارش به سرعت در جامعۀ کارآفرینان و مدیران و شرکت ها جا باز کرد و افراد بزرگی چون استیو بلینک، تیم اُریلی و … آن را تحسین کردند.
اریک ریس (Eric Ries) نویسندۀ این کتاب است. ریس در دانشگاه ییل تحصیل کرده است و یکی از شاگردان استیو بلینک نیز بوده است. او در سال 2001 به عنوان مهندس نرم افزار به سیلیکون ولی رفت. در سال 2004 میلادی شبکۀ اجتماعی IMVU را راه اندازی کرد که با توجه به ماهیت سه بعدی و مجازی اش مخاطبان زیادی را به خود جذب نکرد.
اما در دنیا اریک ریس را به عنوان یک نویسنده و نظریه پرداز حوزۀ کسب و کار می شناسند که تئوری اش را در نخستین کتابش ارائه کرد.
ریس یکی از جوان ترین افرادی که توانسته در دهۀ سوم زندگی اش اثری را بنویسد که تیم اُریلی دربارۀ آن گفته است «این کتاب می خواهد به شما یاد بدهد چطور سریع تشخیص دهید چه چیزی مهم است و چه چیزی مهم نیست و وقت کم تری صرف آن کنید»
اریک ریس در کتاب خود که به فارسی نوپای ناب: ترجمه شده است، مدلی را برای آغاز عرضۀ محصولات استارتاپ ها ارائه می دهد که میزان شکست محصول یا خدمات استارتاپی را کاهش می دهد.
The Lean Startup همان مدلی است که ریس تلاش کرده به شیوۀ علمی آن را بررسی و تبیین کند تا به عنوان یک متدلوژی عام و کاربردی در حوزۀ کسب و کارها به ویژه برای استارتاپ ها مفید باشد.
واژۀ Lean در زبان انگلیسی به معنی لاغر و نحیف در مقابل چاق و فربه است. در ادبیات کسب و کار این چاق و فربه بودن در اقدامات و فعالیت های اضافی یک سازمان نمایانگر است و منظور از Lean بهینه بودن فعالیت ها است.
Lean Startup ها اگرچه ممکن است کم کار به نظر برسند اما به دیل تمرکز بر مسائل مهم و کاربردی، تأثیر بهتری در بازار دارند که درنهایت منجر به سودآوری و موفقیت آن ها در عرصۀ کسب و کارشان خواهد شد.
اریک ریس در این اثر می کوشد روش هایی را به کارآفرینان بیاموزد که با به کارگیری آن ها می توانند فعالیت های مؤثری در بازار کسب و کارشان به راه بیندازند؛ به همین خاطر خواندن این کتاب همچون آموختن الفبای کارآفرینی است.
اگر در شرف ایجاد یک استارتاپ هستید پیش از خواندن کتاب نوپای ناب، دست نگه دارید!
خواندن مقالۀ «لین استارتاپ چیست؟» پیشنهادی است که کافه کتاب خوانی برای شما آغازکننده های راه آینده دارد تا یک استارتاپ موفق داشته باشید.
خلق مدل کسب و کار یکی از بهترین کتاب های استارتاپی
کسب و کارهای امروزی شرایط پیچیده تری نسبت به گذشته دارند. در گذشته مدل و فرایند هر کسب و کاری تقریباً مشابه بوده است و افراد با یادگیری این فرایند و کسب تجربه می توانستند کسب و کار خودشان را راه بیندازند.
امروزه اما کسب و کارها رشد زیادی کرده اند و در زمینه های گوناگونی کسب و کارهای بسیاری پدید آمده است و رقابت در بازار استارتاپی بسیار است. به همین منظور بهترین راه ماندگاری در بازار رقابتی امروز پر کردن خلأ ارزش است.
کارآفرینان برای ربودن گوی سبقت از رقبایشان باید ارزشی را خلق کنند که کمبود و نیاز مخاطبانشان را رفع کند و آن ها را تبدیل کند به مشتریان دائمی. این فرایند در دنیای امروز با وجود سرعت رشد تکنولوژی و علم نیازمند بررسی های چندجانبه و طراحی بهترین و مناسب ترین مدل برای یک کسب و کار است.
- استارتاپ چه ارزشی ایجاد می کند؟ و چگونه؟
- ارزش ایجاد شده چگونه به درآمد و کسب سود می رسد؟
- این ارزش چگونه باعث پایداری و مانایی استارتاپ خواهد شد؟
پاسخ به این پرسش ها مدل کسب و کار ما را شرح می دهد. درواقع مدل کسب و کار پاسخ به سه پرسش است که کمک می کند تا استارتاپ ما راه روشن تری را بپیماید.
الکساندر اُستروالدر (Alexander Osterwalder) به همراه استادش ایو پیگنیور (Yves Pigneur) در سال 2010 میلادی کتابی نوشتند به نام Business Model Generation که به فارسی خلق مدل کسب و کار ترجمه شد.
اُستروالدر تئوریسین حوزۀ تجارت، نویسنده، سخنران، مشاور و کارآفرین سوئیسی است که با نظریۀ بوم مدل کسب و کار شناخته می شود. اُستروالدر در دانشگاه لوزان سوئیس تحصیل کرد و در سال 2004 میلادی زیر نظر ایو پیگنیور از رسالۀ دکتری خود با عنوان هست شناسی مدل کسب و کار: پیشنهادی در رویکرد علم طراحی دفاع کرد.
ایو پیگنیور دانشمند علوم کامپیوتر و استاد مدیریت سیستم های اطلاعات در دانشگاه لوزان سوییس است.
اُستروالدر و پیگنیور در کتاب خلق مدل کسب و کار کوشیده اند به مخاطبان طراحی مدل کسب و کار را بیاموزند.
این کتاب در پنج بخش می کوشد تا مخاطبان را با مفهوم مدل کسب و کار و چگونگی استفاده از ابزارهای مناسب برای توصیف و تحلیل طراحی مدل کسب و کار آشنا کند؛ الگوهای پیشرو در توسعۀ مدل کسب و کار را بر اساس دیدگاه های متفکران این عرصه ارائه کند؛ تکنیک های طراحی مدل کسب و کار را بیاموزد؛ چگونگی انتخاب استراتژی مناسب برای کسب و کار را بررسی کند و فرایندی را تشریح کند که در آن تکنیک ها و ابزارها و … برای طراحی مدل کسب و کار با یکدیگر هماهنگ می شوند.
کتاب خلق مدل کسب و کار به گونه ای طراحی شده است که مخاطبان از خواندن آن خسته نمی شوند. فرایند درک مدل کسب و کار و طراحی آن پیچیدگی های تخصصی زیادی ندارد. تصویرسازی ها، استفاده از نقشه ها و نمودارها کمک کرده تا این کتاب در عین کاربردی بودن با جذابیت بصری خود مخاطب را تا پایان همراه کند.
مهم ترین ایدۀ اُستروالدر طراحی بوم مدل کسب و کار است. در این کتاب نیز با بررسی استراتژی های موردنظر، تازه ترین اندیشه های علم بازاریابی، بررسی دیدگاه های افراد شاخص در حوزۀ تجارت و ابزارها و تکنیک های مناسب تابلوی طراحی مدل کسب و کار تشریح شده است.
این تابلو در نه بخش تدوین شده است؛ بخشهای مشتری، ارزشهای پیشنهادی، کانالها، ارتباط با مشتری، جریانهای درآمدی، منابع کلیدی، فعالیتهای کلیدی، مشارکتهای کلیدی، ساختار هزینه.
این نه بخش اساسی ترین بخش هایی است که با بررسی و تصمیم گیری دربارۀ آن ها می توان مدل کسب و کار خودمان را طراحی کنیم.
اگر روحیۀ کارآفرینی دارید، اگر در پی ایجاد ارزش در کار خود هستید و اگر پیوسته در جستجوی روش های تازه برای جایگزینی با روش های منسوخ شده هستید، این کتاب مختص شماست.
ما نیز به نوبۀ خود تلاش کردیم تا با خلق مقالۀ «خلق مدل کسب و کار» شما را بیشتر و بهتر با این کتاب و نویسنده اش آشنا کنیم.
اصول بازاریابی یکی از مهم ترین و بهترین کتاب های استارتاپی
یکی از مهم ترین چهره های علم بازاریابی فیلیپ کاتلر (Philip Kotler) است. فیلیپ کاتلر، پدر علم بازاریابی مدرن، در سال 1931 میلادی در شیکاگو زاده شد. کاتلر که دانش آموختۀ اقتصاد از دانشگاه شیکاگو بود در آغاز به آموزش و تدریس مشغول شد.
اما در سال 1962 میلادی به صورت تخصصی به حوزۀ بازاریابی ورود کرد و فعالیت های علمی و پژوهش هایش را بر این حوزه متمرکز کرد. فیلیپ کاتلر از زمان فعالیتش تاکنون بیش از هشتاد جلد کتاب و صدها مقاله در حوزۀ بازاریابی نوشته و منتشر کرده است که بسیاری از آن ها در دانشگاه ها و مؤسسات معتبر در سراسر جهان تدریس می شود.
اولین کتاب او در حوزۀ بازاریابی، مدیریت بازاریابی بود که با استقبال خوبی در سطح بین الملل رو به رو شد؛ اما مهم ترین و مشهورترین اثر وی کتاب اصول بازاریابی (Principles of Marketing) است.
این کتاب برای نخستین بار در سال 1980 میلادی منتشر شد. پس از آن تاکنون هفده بار بازنویسی و به روزرسانی شده است؛ به همین خاطر کتاب اصول بازاریابی در زمرۀ جدیدترین و به روزترین کتاب های کاتلر است.
کاتلر به عنوان یکی از مهم ترین افراد در حوزۀ بازاریابی چکیدۀ دیدگاه ها و نظریه هایش در باب بازاریابی نوین را در کتاب اصول بازاریابی گرده آوری کرده است.
بازاریابی پایۀ هر کسب و کاری است. موفقیت یک کسب و کار به مانایی و پایداری آن وابسته است. بازاریابی ازجمله اساسی ترین فعالیت هایی است که انجام درست آن بقای سیستم استارتاپی را تضمین می کند.
ماهیت استارتاپ ها و کسب و کارها به گونه ای است که با ایجاد ارزشی که نیاز کاربر را رفع می کند باعث دوام و ماندگاری خود و کسب سود و درآمدزایی می شود. ارائۀ خدمات و محصولات به کاربران باید بهینه سازی شوند. استارتاپ ها باید بتوانند بر اساس مدل کسب و کار و استراتژی هایی که در پیش گرفته اند علاوه بر رضایت مخاطبان، چرخۀ درآمدی و سودآوری و جذب سرمایه را برای خودشان به وجود بیاورند.
بازاریابی به ویژه برای استارتاپ ها همچون یک سرمایه گذاری بلندمدت است.
بازاریابی مهم ترین راهی است که برای جذب مخاطب، عرضۀ محصول، تأمین نیازهای مشتری، کسب سود و درآمد و به دست آوردن یک نام تجاری محبوب و قدرتمند می توان از آن استفاده کرد.
فیلیپ کاتلر کتاب اصول بازاریابی را در بیست فصل تدوین کرده است.
فصل اول: بازاریابی (تعاریف و مفاهیم)
فصل دوم: شرکت و استراتژی بازاریابی
فصل سوم: تجزیه و تحلیل محیط بازاریابی
فصل چهارم: مدیریت بر اطلاعات بازاریابی
فصل پنجم: بازار مصرف و رفتار خریدار
فصل ششم: بازار شرکت ها و رفتار خریدار (شرکت)
فصل هفتم: استراتژی بازاریابی مشتری محور متمرکز بر مشتری
فصل هشتم: کالا، خدمت و نام و نشان تجاری
فصل نهم: تولید و عرضه محصول جدید و استراتژی های چرخه عمر محصول
فصل دهم: قیمت گذاری و ایجاد ارزش برای مشتری
فصل یازدهم: استراتژی های قیمت گذاری سایر مسئله ها
فصل دوازدهم: کانال های بازاریابی ارائۀ ارزش به مشتری
فصل سیزدهم: خرده فروشی و عمده فروشی
فصل چهاردهم: برقراری رابطه متقابل با مشتریان
فصل پانزدهم: تبلیغ و روابط عمومی
فصل شانزدهم: فروش شخصی و ترویج برای فروش
فصل هفدهم: بازاریابی مستقیم و بازاریابی در شبکه های اجتماعی
فصل هجدهم: ایجاد مزیت رقابتی
فصل نوزدهم: بازار جهانی
فصل بیستم: مسئولیت اجتماعی و رعایت اصول اخلاقی
تمامی مفاهیم، ابزارها، تجزیه و تحلیل ها، استراتژی ها و … هر آنچه لازم است از بازاریابی بدانیم تا بتوانیم در این حوزه وارد شویم در این بیست فصل نوشته شده است.
بازاریابی درست و اصولی مهم ترین شاخصۀ موفقیت کسب و کارها است به همین خاطر لازم است درست و اصولی با آن آشنا شد. خواندن کتاب اصول بازاریابی فیلیپ کاتلر نخستین گام برای ورود به مهم ترین عنصر فعالیت های استارتاپی یعنی بازاریابی است.
اگر هنوز نتوانسته اید تصمیم بگیرید آیا این کتاب ارزش خواندن دارد یا نه پیشنهاد می کنیم به مقالۀ «اصول بازاریابی» سری بزنید. خواندن این مقاله بینش بهتری نسبت به این کتاب به شما خواهد داد.
سختی کارهای سخت یکی از بهترین کتاب های استارتاپی
«هیــچ نســخه ای برای موقعیت های واقعاً پیچیــده و پویــا وجــود نــدارد. هیچ نســخه ای برای ســاختن شــرکتی با فناوری پیشــرفته وجود نــدارد. هیچ نســخه ای برای رهبری گروهی از افراد و خــارج کردن آن ها از مخمصه وجود ندارد. هیچ نســخه ای برای ساختن مجموعه ای آهنگ موفق نمی توان پیچید. برای بــازی در خط حمله در لیگ سراســری فوتبال هیچ نســخه ای نمی توان تجویز کرد. برای نامزد شدن در ریاست جمهوری نسخه ای وجود ندارد و هیچ نســخه ای هم برای انگیــزه دادن به تیم های کســب و کاری که به گِل نشســته است وجود ندارد. سختی کارهای سخت این است؛ هیچ فرمولی برای رویارویی با آن ها وجود ندارد.»
این ها جملاتی هستند که بن هاروویتز در بخشی از کتاب خود به نام The Hard Thing About Hard Things: Building a Business When There Are No Easy Answers نوشته است. این کتاب که در ایران به سختی کارهای سخت ترجمه شده است، تجربه های هاروویتز از سختی های است که در مقام بنیان گذار و مدیرعامل شرکت با آن ها مواجه شده است.
بن هاروویتز (Ben Horowitz) کارآفرین، نویسنده، تاجر و وبلاگ نویس اهل ایالات متحده است. مسیر شغلی هاروویتز از سیلیکون گرافیکس آغاز شد و به عنوان مهندس در آنجا مشغول به کار شد. هاروویتز به عنوان مدیر محصول، معاون رییس بخش سرپرستی و امنیت خط تولید، معاون رییس بخش تجارت الکترونیکی و … در شرکت های گوناگونی بود تا این که در سال 2002 شرکت خودش را بنیان گذاری کرد و مدیرعامل آن شد.
قرار گرفتن در بالاترین ردۀ مدیریتی در یک شرکت یعنی مدیرعاملی باعث شد تا او با سختی ها و مشکلاتی رو به رو شود که پیش از آن با آن ها مواجه نشده بود. زمانی که بحران های گوناگون یکی یکی شرکت های رقیب را به ورشکستگی و نابودی می کشاند، او نیز در آستانۀ بحران قرار گرفت.
هاروویتز درنهایت توانست شرکت خود را از ورشکستگی نجات دهد اما مسیر کسب و کار هیچ گاه صاف و هموار نیست. اگرچه هر کسب و کاری فراز و نشیب های خودش را دارد اما الگوها و درس ها همان هستند.
هاروویتز تجربه ها و درس هایی که در مسیر فعالیت هایش به دست می آورد به طور پراکنده در وبلاگش منتشر می کرد؛ اما چکیده و عصارۀ تمام تجربه های این سال ها را درنهایت در کتاب سختی کارهای سخت گردآوری و منتشر کرد.
کتاب های مدیریتی بسیاری نوشته شده اند که در آن ها نیز از تجربیات افراد بسیاری استفاده شده است اما مهم ترین ویژگی آن ها عمومی بودنشان است. در اغلب کتاب های مدیریتی نویسنده تلاش کرده تا همۀ سطوح مدیریتی را پوشش دهد.
اگرچه مدیریت به طور کلی قواعد مشابهی دارد اما مدیران ارشد، مدیران میانی، مدیران عملیاتی و مدیران عامل هرکدام چالش ها و سختی ها و موانع منحصر به فردی دارند که معمولاً این تمایز در کتاب های مدیریتی بازتاب ندارد.
اما کتاب سختی کارهای سخت نگاه ویژه ای به ردۀ مدیرعاملی دارد؛ زیرا خود هاروویتز به عنوان مدیرعامل سختی های این سمت را تجربه کرده و در این کتاب از آن ها سخن گفته است.
کتاب سختی کارهای سخت به ویژه برای آن دسته از مدیرعامل هایی بسیار مفید است که خودشان بنیان گذار کسب و کارشان هستند و به تازگی نیز کارشان را آغاز کرده اند؛ مانند خود بن هاروویتز. اگرچه برای دیگر رده های مدیریتی نیز خالی از استفاده نیست و به طور کلی هرکسی می تواند با خواندن این کتاب درک بهتری از تلاش برای فائق آمدن بر مشکلات برسد.
درنهایت، سختی کارهای سخت این است که هیچ فرمولی برای رویارویی با آن ها وجود ندارد؛ اما این کتاب پر از تجربه ها و توصیه هایی است که می تواند کمک کند تا بر این سختی ها راحت تر غلبه کنیم.
با خواندن مقالۀ «سختی کارهای سخت» می توانید بهتر با این کتاب و توصیه هایش آشنا شوید.
همچنین اگر به مدیریت علاقه مند هستید پیشنهاد می کنم حتما مقاله «بهترین کتاب های مدیریت کسب و کار» را مطالعه نمایید تا با کتاب های بسیار ارزشمند در مورد مدیریت کسب و کار آشنا شوید.
ساختن یک نام تجاری در ۳۰ روز
نام ما چیست؟ نام ما چه ویژگی هایی دارد؟ چرا روی ما نامی گذاشته می شود؟
ما انسان ها هرکدام نام و نام خانوادگی داریم که نشان دهندۀ هویت و وجود ما هست. آیا هرگز کسی را بدون نام دیده اید؟ بدون نام ما شناخته نمی شویم، نمی توانیم ارتباط برقرار کنیم و از یادها خواهیم رفت.
نام ما همچنین نشان دهندۀ هویت ما نیز هست و به همین خاطر برای بسیاری از پدر و مادرها انتخاب نام مناسب برای فرزندانشان سخت هست؛ زیرا این نام برای تمام عمر با ما خواهد ماند و ما را با آن می شناسند و به یاد خواهند آورد. پس انتخاب نام مناسبی که در آینده از شنیدن آن لذت ببریم و به آن افتخار کنیم از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
اما نام گذاری منحصر به انسان ها نمی شود و انسان ها برای هویت بخشی و احساس نزدیکی بیشتر به آنچه که دارند، بر آن ها نام می گذارند مثل حیوانات، اسباب بازی ها، خانه و محله و شهرها و … و همچنین کسب و کارشان!
نام گذاری روی کسب و کارها مال امروز و دیروز نیست و از صدها سال پیش انسان ها کسب و کارها را نیز با نام ها اختصاصیشان می شناختند. در گذشته های دور اغلب کسب و کارها را با اسم و رسم صاحب آن می شناختند و حتی امروزه نیز بسیاری از کسب و کارها با نام بنیان گذار آن شناخته می شوند. پشمک حاج عبدالله از نمونه های آشنای این نام گذاری تجاری است.
اما با رشد و گسترش تکنولوژی و فناوری و روی کار آمدن استارتاپ های گوناگون در حوزه های مختلف مسئلۀ نام گذاری به یک امر مهم در حوزۀ تجارت و فضای کسب و کار تبدیل شده است. امروزه برای ثبت شرکت یا برند شخصیتان نخستین چیزی که از شما می پرسند نام آن هست.
مردم استارتاپ و کسب و کار شما را با این نام به یاد می آورند؛ نام انتخابی شما برای برندتان نمایانگر هویت برند و کسب و کار شما خواهد بود به همین خاطر انتخاب نام مناسبی که نشان دهندۀ هویت و ارزش های استارتاپ شما باشد از اهمیت بسیاری برخوردار است.
اما چگونه یک نام تجاری مناسب انتخاب کنیم؟
سایمون میدلتون (Simon Middleton) نویسنده و بنیان گذار مرکز مشاورۀ تخصصیِ برند استراتژی گورو است. او به سازمان های شناخته شده ای مشاورۀ برند داده است.
سایمون میدلتون نویسندۀ کتاب Build A Brand In 30 Day است که به فارسی ساختن یک نام تجاری در ۳۰ روز ترجمه شده است. این کتاب راهنمای خوبی برای کسانی است که در مسیر ایجاد استارتاپشان درگیر انتخاب یک نام تجاری مناسب هستند.
ساخت یک نام تجاری نیازی به دانش و تحصیلات و تخصص در نام گذاری ندارد. تنها لازم است پیش از انتخاب نام موردنظر از اصول و قواعدی آگاه باشیم که کمک می کند از هویت و آیندۀ برندمان آگاه تر شویم تا نام مناسبی را برای استارتاپ خودمان انتخاب کنیم.
میدلتون در این کتاب طی سی فصل که هر کدام یک روز در نظر گرفته شده اند، تلاش کرده تا به مخاطب بینش صحیحی از چیستی نام تجاری، اهداف و خواسته های برندمان، چگونگی انتخاب نام استارتاپ خود و … بدهد.
اگر هنوز برای انتخاب نام مناسب برای استارتاپتان شک دارید، مقالۀ «ساختن یک نام تجاری در ۳۰ روز» به روشن شدن ذهنتان برای انتخاب یک کتاب درست کمک خواهد کرد. اگر قصد راه اندازی استارتاپ در بستر اینترنت دارید قطعا نیازمند سایت هستید ، اولین قدم برای راه اندازی سایت انتخاب نام دامنه است ، پیشنهاد می کنم مقاله «راهنمایی جامع انتخاب دامنه سایت» را مطالعه نمایید تا بتوانید یک نام مناسب برای سایتتون انتخاب کنید
قلاب یکی از بهترین کتاب های استارتاپی
وقتی چوب ماهیگیری خود را درون دریاچه انداخته اید، چه چیزی باعث گیر کردن ماهی می شود؟
قلاب!
قلاب چیزی است که به خاطر ماهیتی که دارد ماهی را درون خود گیر می اندازد؛ محصولات نیز باید ماهیتی داشته باشند که همانند قلاب عمل کند و مشتری و مخاطب را درگیر خود کند. اما چگونه می توان محصولی ساخت که مشتری را به کسب و کار ما قلاب کند؟
پاسخ این پرسش را نیر ایال در کتاب Hooked: How to Build Habit-Forming Products نوشته است. این کتاب با نام قلاب: چگونه محصولات عادتآفرین بسازیم به فارسی ترجمه شده است.
نیر ایال (Nir Eyal) سرمایه گذار، نویسنده و سخنران اهل ایالات متحده است. او مدرک MBA خود را از دانشگاه استنفورد گرفت. روان شناسی، فناوری و کسب و کار از موضوعات مورد علاقۀ ایال است و عمدۀ نوشته های او به طور معمول ترکیبی از این سه حوزه را دربر می گیرد. نوشته های او در مجلات معتبری چون فوربز، تک کرانچ و … منتشر شده است.
مهم ترین اثر ایال در حوزۀ کسب و کار که با همکاری رایان هوور نوشته است کتاب قلاب است. این کتاب راهنمای مناسبی است برای استارتاپ هایی که می خواهند محصولات و خدماتی تولید و ارائۀ کنند که چرخۀ عمر مشتری را برای کسب و کارشان افزایش دهد.
نیر ایال به طور ویژه بر حوزۀ مهندسی رفتار فعالیت می کند و با بهره گیری از علوم رفتاری به کسب و کارها، طراحان نرم افزاری و … کمک می کند تا محصولی عادت ساز تولید کنند.
عادت ساز بودن یک محصول است که باعث می شود که مخاطب ها و مشتری ها بارها و بارها به ما مراجعه کنند یا از محصولات ما استفاده کنند.
کتاب قلاب کارگاهی است که به صاحبان کسب و کار کمک می کند تا در عمل بتوانند محصولات عادت ساز خود را تولید بکنند.
این عادت سازی بر مبنای فرایند قلاب (Hooked) است و چهار مرحله دارد؛ محرک، اقدام، پاداش متغیر، سرمایه گذاری. در هر فصل از این کتاب ایال به شرح و توضیح نحوۀ عملکرد این چهار مؤلفه در کسب و کارها می پردازد.
به عقیدۀ او شرکت های بزرگ و موفق این چهار مرحله را آن قدر اجرا می کنند تا زمانی که بدون هزینه های سنگین برای بازاریابی، مشتریان و مخاطبانشان به محصول و خدمات آن ها عادت کنند و برای استفاده به آن ها باز گردند.
اولین کاری که اغلب ما در آغاز صبح انجام می دهیم، چک کردن گوشی های همراهمان است. این وابستگی و عادت به گوشی های همراه نتیجۀ اجرای درست فرایند قلاب است که ما را به این تکنولوژی عادت داده است.
ما هم در کافه کتاب خوانی تلاش کردیم یک قلاب برای این کتاب بنویسیم. مقالۀ «قلاب» به شما کمک می کند تا بیشتر با این کتاب آشنا شوید؛ پس اگر محصول یا خدمتی برای عرضه دارید اما نمی دانید که چگونه باید مشتریانتان را به آن قلاب کنید، این مقاله راهنمای شما برای انجام آن است.
چک لیست استارتاپ
برای اینکه پیش از رفتن به سفر چیزی را جا نگذارید، اقدامات پیش از سفر مانند آب دادن به گل ها و بستن شیر گاز را فراموش نکنید و … چه چیزی نیاز دارید؟
چک لیست سفر!
اما در کسب و کار چه طور؟ در فعالیت های استارتاپی چگونه چیزی را فراموش نکنیم یا مسئله ای را جا نیندازیم؟
در کسب و کارها نیز چک لیستی نیاز داریم تا بتوانیم نیازمان به موارد و مسائل گوناگون را مدیریت کنیم و اقدامات مهم را از خاطر نبریم.
اگر در آغاز راه اندازی استارتاپ و کسب و کار خود هستید و از مسائل گوناگون اطلاعی ندارید یا نیاز دارید چشم اندازی از گسترش فعالیت ها و اقدامات متناسب با شرایط آینده داشته باشید، به چک لیست استارتاپ نیاز دارید.
دیوید اس. رز (David S. Rose) یک کارآفرین سریالی، سرمایه گذار فرشته و نویسندۀ کتاب چک لیست استارتاپ (The Startup Checklist: 25 Steps to a Scalable, High-Growth Business) است. کتابی که پیش از شروع استارتاپ خود باید بخوانید.
دیوید رز در فعالیت های گوناگونی سرمایه گذاری کرده است و مدیریت یک صندوق سرمایۀ مبتنی بر سرمایه گذاری فرشته را بر عهده دارد.
رز نتیجۀ سال ها تجربه و فعالیت خود در حوزۀ کسب و کار را در کتاب چک لیست استارتاپ: 25 گام برای یک کسب و کار مقیاسپذیر، با رشد سریع برای مخاطبانش گردآوری کرده است.
چک لیست استارتاپ یکی از بهترین کتاب هایی است که به کسانی که ایده ای برای کسب و کار نوپایشان دارند کمک می کند تا با مسائل پیش رو بهتر آشنا شوند و منابع و امکانات خود را برای شروع یک استارتاپ، بهینه تر آماده کنند.
رز در بیست و پنج گام نمایی جامع و کلی از فرایند آغاز یک استارتاپ تا تبدیل شدن آن به شرکتی بزرگ ترسیم می کند. هر یک از این بیست و پنج گام یک فصل از کتاب را به خود اختصاص داده اند.
هدف در کتاب چک لیست استارتاپ این است که ابتدا با نشان دادن روند پرورش یک ایده و راه های تبدیل آن به یک محصول نخستین گام برای شروع استارتاپ را به مخاطب بیاموزد.
در بخش دوم دیوید رز به مباحثی پرداخته است که در کمتر کتابی در حوزۀ کسب و کار به آن ها اشاره شده است. در این بخش رز مباحثی مطرح می کند پیرامون شکل گیری شخصیت حقوقی استارتاپ و روندهای قانونی و اداری برای تکمیل یک استارتاپ.
بخش سوم چک لیست استارتاپ نیز نسبت به کتاب های مشابه در این حوزه، متفاوت تر نوشته شده است. در این بخش که فصل ها یا در واقع گام های پایانی برای ساختن یک استارتاپ برداشته می شود، دیوید رز مسائل و مباحث مالی و فرایندهای جذب سرمایه گذار و … را بررسی می کند.
کتاب چک لیست استارتاپ ویژگی های منحصر به فردی دارد و نوعی الفبای شروع استارتاپ ها به شمار می رود؛ زیرا ساختار این کتاب به گونه ای است که صاحبان ایده و استارتاپ را با نخستین گام ها برای راه اندازی کسب و کارشان آشنا می کند و آن را قدم به قدم تا رسیدن به یک شرکت معتبر و چگونگی دست یافتن به آن همراهی می کند.
دیوید رز سال های متمادی در زمینۀ کسب و کار و سرمایه گذاری روی استارتاپ ها فعالیت کرده است. او در طول دوران کاری خود روی بیش از صد استارتاپ سرمایه گذاری فرشته انجام داده است. فعالیت ها و سرمایه گذاری های رز باعث شده تا نشریه فوربز او را «فرشتۀ بزرگ نیویورک» بخواند.
راه اندازی استارتاپ نیز مانند هر فعالیت دیگری نیازمند کسب دانش و اطلاعات است. کتاب های بسیاری هستند که توصیه می شود پیش از آغاز فعالیت های استارتاپی خوانده شوند؛ ده ها برای کسب و کارهای نوپا نوشته شده اند؛ کتاب های بی شماری نیز هستند که برای مدیران و فعالان باسابقه در کسب و کارها نوشته شده اند.
اما بدون شک یکی از آگاهی بخش ترین و سودمندترین کتاب ها برای هر صاحب کسب و کار نوپایی کتاب چک لیست استارتاپ است. ما اهالی کافه کتاب نیز تلاش کردیم تا با نوشتن مقالۀ «چک لیست استارتاپ» و بررسی آن چک لیست مناسبی برای سبد خرید کتابهایتان ارائه کنیم.
پیش از شروع سفر استارتاپی، چک لیست استارتاپ فراموش نشود!
به پایان آمد این مقاله…
اما باقی مقاله های ما همچنای جاری است…
در مقاله ” بهترین کتاب های استارتاپی “ تلاش کردیم تا با گردآوری بهترین و مؤثرترین کتاب ها به شما کمک کنیم در دریای کتاب های بی شمار غرق نشوید. کتاب های کارآمد و سودمند زیادی هستند که شاید یک انسان نتواند همۀ آن ها را بخواند اما این مقاله فهرستی است گلچین شده از کتاب های مناسبی که برای شروع و ادامۀ پرقدرت یک کسب و کار بسیار کمک کننده خواهد بود.
امیدواریم از خواندن آن ها لذت ببرید.