در ۲۴ نوامبر ۱۸۸۸ در مزرعه ای در ایالت میسوری آمریکا دومین کودک خانوادۀ کارنِگی به دنیا آمد که دیل هربیسون کارنِگی (Dale Harbison Carnagey) نام گرفت؛ کسی که ما امروزه به نام دیل کارنگی می شناسیم.

کارنِگی یکی از برجسته ترین سخنرانان در حوزه های خودیاری و تجارت در قرن بیستم است.

او در زمانه ای زیست که دو جنگ جهانی گریبان گیر تمام جهان شد و خود کارنِگی نیز در جنگ جهانی اول در ارتش آمریکا خدمت کرد.

تجربه هایی که کارنِگی از تجارت هایش به دست آورده بود و همچنین تجربه های زندگی شخصی اش، چه تجربه های دوران سخت کودکی اش که در فقر گذشت و چه دورانی که در جنگ به سر برد، همه و همه باعث شد تا او بتواند ارتباطات و خواسته های مردم را به خوبی موشکافی کند و بشناسد.

همین مسئله سبب شد تا به خاطر علاقه ای که به ارتباط با عموم مردم داشت، بتواند به خوبی سخنرانی کند و افراد بسیاری در دوره های موسسۀ کارنِگی شرکت کنند.

بینش عمیق و توان خوب کارنِگی در بیان مسائل و انتقال تجربیاتش نیز باعث شد تا کتاب هایی را تألیف کند که هنوز هم پس از گذشت بیش از شصت سال از مرگش، در دنیا مشهور باشند و در زمرۀ بهترین آثار خودیاری و خودشناسی قرار بگیرند.

اما کارنِگی که بود و در طول زندگی اش چه کرد…

دیل کارنِگی در خانوادۀ فقیری در ایالات متحده به دنیا آمد.

پدرش ویلیام کشاورزی اهل مری ویل بود و مادرش آماندا خانه دار. کارنِگی در اطراف بدیسون در جنوب شرقی مری ویل بزرگ شد و در مدارس رز هیل و هارمونی که از مدارس روستایی تک اتاق بود درس خواند.

مری ویل شهری کوچک در ایالت میسوری در ایالات متحده بود که علاوه بر کارنِگی نویسندۀ دیگری نیز پرورش داد؛ هومر کروی (Homer Croy) که کارنِگی با او دوستی دیرینه ای داشت.

در شانزده سالگی خانوادۀ کارنِگی به مزرعه ای در شهر وارنزبرگ در ایالت میسوری نقل مکان کردند.

او در خاطراتش از زمانی می گوید که در نوجوانی مجبور می شد برای دوشیدن شیر گاوهایشان ساعت سه صبح برخیزد و پیش از رفتن به مدرسه کارهای مزرعه را انجام دهد.

فقر و زندگی سخت دیل باعث شد تا اهمیت پول و ارزش کسب و کار را بیاموزد.

دیل بیش از آن که به ورزش و فعالیت های بدنی علاقه داشته باشد و در آن ها مهارت داشته باشد، به سخنوری و کنار هم چیدن کلمات علاقه داشت.

با در پیش گرفتن همین علاقه بود که قدرت کلمات را درک کرد و فهمید با جملات و سخنان درست می تواند دوستانی خوب پیدا کند و جایگاه بهتری در میان هم سن و سال هایش بیاید.

در دوران دبیرستان تصمیم گرفت تا در رقابت های سخنرانی و مناظرۀ مدرسه شرکت کند و چون در این کار موفق شد به گروه مناظرۀ مدرسه اش پیوست.

فعالیت در این گروه و سخنرانی و مناظر با دیگران برای دیل نوجوان تجربه ای پدید آورد که در بزرگسالی بسیار به کارش آمد و باعث موفقیت او شد.

پس از به پایان رساندن دبیرستان وارد کالج ایالتی آموزگاران در وارنزبرگ شد و به تحصیل پرداخت.

در این دوران به دلیل وضعیت مالی نامناسب، خانوادۀ کارنِگی توان پرداخت شهریه و هزینه های خوابگاه را نداشتند؛ به همین خاطر دیل با وجود مسافت زیاد مجبور بود در خانۀ پدر و مادرش زندگی کند و هر روز صبح مسافت زیادی را برای رفت و برگشت صرف کند.

اما دیل جوان از این زمان به خوبی استفاده می کرد و زمانی که در رفت و آمد بود را صرف تمرین های سخنرانی و افزایش مهارت های سخنوری اش می کرد به همین خاطر به قدری در این کار زبده شده بود که هم کلاسی هایش با پرداخت مبلغی از او می خواستند تا روش های سخنرانی را به آن ها تدریس کند.

دیل جوان و نخستین تجربه های کار و زندگی

پس از اتمام دوران کالج، نخستین شغل خود را تجربه کرد؛ فروش و آموزش دوره‌های مکاتبه ایِ آموزشی به دامداران ، این اولین تجربۀ کارنِگی در بازاریابی و فعالیت های تجاری بود.

پس از کسب تجربه، دیل کارنگی جوان تجارت خود را شروع کرد.

او در ابتدا به فروش گوشت خوک و سپس چربی خوک و حتی صابون مشغول شد.

کارنِگی در انجام این کار به موفقیت بسیاری رسید و توانست تجارت خود را تا اوماهای جنوبی و نبراسکا نیز گسترش دهد.

اما آرزو و هدف دیل چیز دیگری بود و این فعالیت ها تجربه های مفیدی بودند که او بعدها در نوشتن کتاب هایش و در سخنرانی هایش از آن ها استفاده کرد.

در سال 1911 میلادی پس از اینکه از تجارتش چیزی در حدود پانصد دلار (در حدود دوازده هزار دلار امروزی) پس انداز کرد، تصمیم گرفت به دنبال اهداف و آرزوهای دیرینه‌اش یعنی سخنرانی و آموزش برود.

دیل کارنِگی آرزو داشت که بتواند آموزش دهد و به سخنرانی هایی بپردازد که برای افراد تحول آفرین و سودمند باشد.

در همین زمان او با شاتاوکاوا که یک جنبش سوادآموزی برای بزرگسالان بود آشنا شد و یک سخنرانی بسیار به یاد ماندنی انجام داد که باعث شهرت او شد.

منتقدان بر این باورند که این سخنرانی نقطۀ آغاز کار و موفقیت کارنِگی است.

سپس به آکادمی هنرهای دراماتیک آمریکا رفت و به تحصیل مشغول شد و موفقیت کوچکی در یک نمایش جاده ای به دست آورد که در آن نقش دکتر هارتلی را ایفا کرد.

با آغاز جنگ جهانی اول، دیل کارنگی به ارتش ایالات متحده پیوست و مدتی را نیز در کمپ آپتون (Camp Upton) سپری کرد.

در پیش نویس کارت وظیفه اش نیز نوشته شده بود که انگشت اشاره اش را از دست داده است.

رسیدن به رؤیای دیرینه دیل کارنگی

رسیدن به رؤیای دیرینه

پس از پایان خدمتش به نیویورک رفت و در انجمن مسیحی مردان جوان (Young Men’s Christian Association یا به اختصار YMCA) در خیابان صد و بیست و پنجم ساکن شد.

رؤیای سخنرانی و ارتباط با مردم و تدریس عمومی همچنان با دیل جوان بود اما هزینۀ اجارۀ مکانی برای کارش را نداشت.

این مسئله سبب شد تا با مدیر موسسه YMCA که در ساختمانشان ساکن بود صحبت کند تا اتاقی را به او بدهند تا یک کلاس دایر کند و در مقابل هشتاد درصد از سود کلاس به مدیر داده شود.

پس از پذیرش درخواستش، دیل مباحثی را برای برگزاری و ارائه در کلاس آماده کرد اما در نخستین جلسه، مباحثی که برای ارائه آماده کرده بود تمام شد و دیگر چیزی برای گفتن به ذهنش نرسید.

مهارت ها و تجربیات او در سخنرانی به کمکش آمدند و برای همین بداهه گویانِ از مخاطبانش در خواست کرد در ادامۀ کلاس دربارۀ چیزهایی که آن ها را عصبانی می کند صحبت کنند.

در همین زمان متوجه شد این تکنیک بداهه گویی باعث می شود ترس سخنرانان از ارتباط با مخاطبان بریزد و تأثیر بهتری در ارائۀ سخنرانی وجود داشته باشد.

این جلسه آغازی بود برای دوره های دیل کارنِگی که در بنیاد YMCA شروع شد و بعدها عمومیت یافت.

کلاس های YMCA موفقیت چشمگیری داشتند زیرا دیل با استفاده از تجربیات خودش در تجارت و کسب و کاری که داشت و همچنین مهارت های سخنرانی اش که از دوران مدرسه و کالج آموخته بود، توانست نیازهای صاحبان کسب و کارها را بشناسد و به خوبی مهارت های سخنوری، ترغیب مشتری، رازهای مصاحبه کردن و ایجاد روابط مثبت را به دانش پذیرانش بیاموزد.

همین مسئله نیز باعث شد شاگردانش که با به کارگیری آموزه های دیل موفقیت هایی به دست آورده بودند، با تعریف کردن از این کلاس ها افراد بسیاری را به دوره ها و کلاس های دیل بکشانند و طی دو سال این کلاس های YMCA به قدری محبوبیت یافت که او تصمیم گرفت موسسۀ خود را تأسیس کند و از آن زمان به بعد کلاس ها و دوره های دیل کارنگی در موسسۀ دیل کارنِگی ادامه یافت.

در سال 1916 میلادی دیل در سالن کارنِگی یک سخنرانی برگزار کرد.

این سخنرانی روی تغییر نام او تأثیر گذاشت و در نهایت باعث شد تا در سال 1919 میلادی نام خانوادگی اش را از کارناجی (Carnagey) به کارنِگی (Carnegie) تغییر دهد تا مردم بتوانند نام او را بهتر تلفظ کنند و به آسانی به خاطر بسپارند. وی نام خود را از یکی از اشخاص تأثیرگذار در ایالات متحده، به نام اندرو کارنِگی بر گرفت.

آغاز نویسندگی و شهرت نوشته های دیل کارنگی

نخستین مجموعۀ رسمی نوشته های دیل کارنگی در کتابی با عنوان «سخنرانی عمومی: دورۀ تمرینی برای مردان تجاری» ارائه شد که در سال 1926 میلادی عرضه شد.

در سال 1932 میلادی این نوشته ها با نام گذاری دوباره منتشر شد؛ عنوان جدید آن «سخنرانی عمومی و مردان تأثیرگذار در تجارت» نام داشت.

در سال 1936 انتشارات سایمون و شاستر (Simon & Schuster) نخستین کتاب معروف و پرفروش کارنِگی را منتشر کرد؛ «چگونه می توان دوستانی یافت و بر مردم تأثیر گذاشت».

این کتاب که در فارسی به آیین دوست یابی معروف است، از همان آغاز انتشار و پخش، بسیار پرفروش شد و تا امروز نیز یکی از پرفروش ترین کتاب های دیل کارنِگی است و تا زمان فوت کارنِگی حدود پنج میلیون نسخه از آن به فروش رسیده است و به سی و یک زبان ترجمه شده است.

خانوادۀ دیل کارنگی

خانوادۀ دیل کارنگی

کارنِگی در سال 1927 میلادی با لولیتا بوکر (Lolita Baucaire) ازدواج کرد؛ اما این ازدواج سرانجامی نداشت و در سال 1931 لولیتا و دیل از هم جدا شدند.

دیل کارنِگی از این ازدواج فرزندی نداشت.

در سال 1944 میلادی کارنِگی با منشی سابق خود، دوروتی پرایس واندرپول (Dorothy Price Vanderpool) ازدواج کرد که حاصل این ازدواج دختری به نام دونا دیل (Donna Dale Carnegie) است.

دوروتی از ازدواج قبلی خود نیز دختری به نام رزمری (Rosemary) داشت.

اگرچه گفته می شود این ازدواج نیز به طلاق انجامید اما لازم به ذکر است پس از مرگ دیل کارنگی، دوروتی ادارۀ کمپانی کارنِگی را بر عهده گرفت.

وی نقش بزرگی در توسعۀ موسسه کارنِگی داشت به ویژه در برگزاری کلاس ها و آموزش های حرفه ای به زنان شاغل و سرمایه گذاری برای رشد و پیشرفت آن ها.

سرانجام دیل کارنِگی در 1 نوامبر 1955 و در شصت و شش سالگی براثر بیماری هوچکین در خانه اش در فارست هیل نیویورک درگذشت.

وی در بلتون در ایالت میسوری به خاک سپرده شد.

اندیشه های دیل کارنگی

کارنِگی نویسندۀ خوبی بود و تجربیاتش از اتفاقات و مسائل مختلف باعث شده بود تا نوشته هایش واقع بینانه باشد نه متن هایی صرفاً انگیزه دهنده و بدون درک متقابل از مخاطب؛ همچنین مطالعاتی که دربارۀ زندگینامۀ بزرگان و افراد سرشناس در تاریخ داشت کمک کرده بود تا به درک خوبی از عوامل موفقیت در کار و زندگی برسد.

اطلاعات و تجربیات دیل کارنِگی در سخنرانی ها، دوره های آموزشی و کلاس ها و کتاب هایش تبلور یافته اند و ماندگار شده اند؛ به همین خاطر اگرچه از نوشتن این آثار زمان زیادی می گذرد اما همچنان انسان قرن بیست و یک آثار کارنِگی را می خواند، لذت می برد و آن را تأثیر گذار و سودمند می داند.

عمدۀ فعالیت ها و تمرکز دیل کارنِگی بر محور ارتباطات مؤثر و شبکه سازی میان افراد، رسیدن به مهارت های یک فروشندۀ موفق، مهارت های ارتباطی بین فردی و مباحث حوزۀ توسعۀ فردی و کسب و کار است.

دیل کارنِگی را از نخستین نویسندگان و مدرسان حوزۀ خودیاری می داند.

اگرچه این ادعایی درست است اما باید توجه داشت روش وی در بیان مسائل و ارائۀ راه حل ها انگیزه دهی صرف نیست. سخنرانان امروزی در حوزۀ خودیاری و توسعۀ فردی، تمرکزشان را از بررسی و حل مشکل برداشته اند و تنها به انگیزه دهی صرف می پردازند.

دیل کارنگی اما فردی عادی و از اقشار ضعیف جامعه بود که با تکیه بر توانایی هایش و برجسته کردن نقاط قوتش توانست به موفقیت و خلق ارزش در جامعه ای برسد که بحران های بزرگی را از سر گذرانده بود.

وقوع جنگ های جهانی، وقوع جنگ سرد در میانۀ جنگ جهانی اول و دوم، رکود پس از جنگ ها و … مسائلی از این دست باعث شده بود تا کارنِگی درک موشکافانه ای از زندگی و تلاش برای ساختن زندگی خوب داشته باشد.

به همین علت آموزه های کارنِگی تاریخ مصرف ندارند و امروزه نیز مهم ترین آثار او جزو کتاب های توصیه شده ای هستند که افراد مختلف با دیدگاه ها و شرایط و کسب و کارهای مختلف به یکدیگر معرفی می کنند و از خواندن آن ها بهره می برند.

آثار دیل کارنگی

کارنِگی نویسنده ای به نسبت پرکار بود و آثار زیادی را از خود به جا گذاشت که برخی از آن ها در قالب کتابی کامل و مفصل بودند و برخی کتابچه هایی کوچک و کم حجم تر که بیشتر برگرفته از دیدگاه ها و سخنرانی ها و صحبت هایش در کلاس هایش هست.

اگرچه دیل کارنگی آثار زیادی را نوشته است اما همۀ آن ها از شهرت و اعتبار بسیار برخوردار نیستند.

در این مقاله به معرفی تمام آثار کارنِگی می پردازیم و در مقالات بعدی مشهورترین آثار وی بررسی می کنیم.

آثار دیل کارنگی

کتاب ها

هنر سخنرانی عمومی؛ به همراه جوزف برگ اِسِنوِین (1915)

سخنرانی عمومی: دورۀ استاندارد مدارس Y. M. C. A (1920)

این کتاب اطلاعاتی مجموعه ای از متون و آموزشی و در واقع جزوه ای بود که در کلاس ها و دوره هایی که در موسسه Y. M. C. A بر گذار می کرد از آن استفاده می کرد و در اختیار دانش پذیرانش می گذاشت.

سخنرانی عمومی: دورۀ تمرینی برای مردان تجاری مدارس (1926)

این کتاب در سال های مختلف با اسامی گوناگونی تجدید چاپ شد؛ نخستین تجدید نظر در سال 1937 بود و در این سال با نام «سخنرانی عمومی و تأثیرگذاری بر مردان در تجارت» تجدید چاپ شد؛ سپس در سال 1956 با نام «چگونه با سخنرانی عمومی اعتماد به نفس خود را بهبود دهیم و بر مردم تأثیرگذاریم» چاپ شد و در نهایت در سال 2005 برای آخرین بار تغییر نام یافت «سخنرانی عمومی برای موفقیت».

لینکلن ناشناخته (1932)

دیل کارنگی به خواندن بیوگرافی افراد مهم تاریخ علاقه داشت و بر این باور بود که از رهگذر مطالعۀ تاریخ و افراد تاریخی می توان رازها و نکات موفقیت را آموخت.

به همین علت علاوه بر مباحث تخصصی در حوزۀ کاری خودش، گاهی بیوگرافی هایی می نوشت که این کتاب یکی از آثار اوست.

حقایق کمتر شناخته شده دربارۀ افراد شناخته شده (1934)

کارنِگی این کتاب را نیز در راستای دیدگاهش دربارۀ مطالعۀ زندگی افراد مهم و تأثیرگذار در تاریخ نوشته است.

چگونه دوستانی به دست آوریم و بر مردم تأثیر بگذاریم (1936)

این کتاب که در ایران با نام «آیین دوست یابی» ترجمه و مشهور شده است، مهم ترین اثر دیل کارنِگی است که باعث موفقت و مشهور شدن وی و مؤسسه اش شد.

این کتاب در زمان انتشارش جزو پرفروش ترین کتاب های آن دوره شد و تا کنون نیز یکی از پرفروش ترین کتاب های کارنِگی و از مهم ترین آثار در حوزۀ خودیاری بوده است.

برای آشنایی با این اثر پرفروش از دیل کارنِگی می توانید به مقالۀ «کتاب آیین دوست یابی: راهی برای خلاص شدن از تنهایی» سری بزنید.

بیوگرافی پنج دقیقه ای (1937)

خلاصۀ بیوگرافی دیل کارنگی (1944)

چگونه از نگرانی دست برداریم و زندگی کنیم (1948)

این کتاب در ایران با نام های مختلفی ترجمه شده است که «آیین زندگی» از مشهورترین نام های ترجمه شدۀ آن هست.

همچنین این کتاب با عنوان «خداحافظ ناامیدی، سلام زندگی» نیز در ایران ترجمه و چاپ شده است.

این کتاب نیز یکی از پرفروش ترین کتاب های کارنِگی است که موفقیتی جهانی داشت و تا امروز طرفداران بسیاری دارد.

در کافه کتاب خوانی تلاش کردیم تا به بررسی جامعی از این اثر پرفروش دیل کارنِگی بپردازیم که برای مطالعۀ آن می توانید به مقالۀ «کتاب آیین زندگی: مهارت هایی برای زندگی شادتر» نگاهی بیندازید.

کتاب یادداشت دیل کارنگی: گنجینه ای از حکمت اعصار (1959)

این کتاب گزیده هایی است از نوشته های دیل کارنِگی است که توسط همسرش دوروتی کارنِگی گردآوری و ویرایش شده است.

راهی سریع و آسان برای سخنرانی مؤثر (1962)

این کتاب توسط دوروتی کارنِگی و بر اساس یادداشت ها و ایده های خود دیل کارنِگی تألیف شده است و در ایران با نام «آیین سخنرانی» ترجمه شده و به شهرت رسیده است.

ما در کافه کتاب خوانی در مقاله ای به تفصیل دربارۀ این کتاب نوشته ایم.

برای آشنایی با این کتاب می توانید مقالۀ «آیین سخنوری: رازهای یک سخنرانی مؤثر» را بخوانید.

کتابچه ها

این کتابچه ها بیشتر بر اساس دوره ها و سخنرانی های دیل کارنگی تألیف شده اند.

کتاب طلایی کوچک (1936)

این کتاب که بعدها با نام «کتاب طلایی» تجدید چاپ شد، فهرستی است از اصول اولیۀ HTWFIP و HTSWSL

 در جهان امروز پیش برویم (1938)

چگونه جادو را در فرمول جادویی قرار دهیم (1946)

راهی سریع و آسان برای یادگیری صحبت کردن در جمع (1947)

این کتاب در سال 1979 با عنوان «به طور مؤثرتر صحبت کن» بازنگری و تجدید چاپ شد.

چگونه شنوندگانمان را شبیه خود کنیم (1952)

این کتاب در سال 1979 با عنوان «مؤثرتر سخن بگو» بازنگری و تجدید چاپ شد.

چگونه در زمان صرفه جویی کنیم و در کنفرانس ها به نتیجۀ بهتری برسیم؟ (1959)

این کتاب بعدها به «جلسات: نتایج سریع تر و بهتر» تغییر نام داد و تجدید چاپ شد.

چگونه نام ها را به خاطر بسپاریم (1960)

این کتاب بعدها به «نام ها را به خاطر سپار» تغییر نام داد و تجدید چاپ شد.

راز کوچک شناخته شدۀ موفقیت (1965)

این کتاب بعدها به «زندگی با شور و شوق» تغییر نام داد و تجدید چاپ شد.

کتابی نیز توسط دوروتی کارنِگی با همکاری همسرش دیل کارنگی نوشته شده با نام How to help your husband get ahead in his social and business life که در ایران به «آیین همسرداری» ترجمه شده است و در مقالۀ « کتاب آیین همسرداری: توصیه هایی از کارنِگی ها» به آن پرداخته ایم.

سرانجام…

در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با یکی از بزرگ ترین نویسندگان قرن بیستم آشنا کنیم که آثارش همچنان در زمرۀ پرفروش ترین آثار در زمینه های خودیاری و موفقیت و کسب و کار است.

دیل کارنِگی فردی عادی بود که در خانواده ای کم درآمد به دنیا آمد و با سختی بزرگ شد.

او که به خلاف هم سن و سالانش مهارت های جسمی و قدرتی بالایی نداشت، آموخت با استفاده از سخن خود می تواند بر دیگران تأثیر گذارد و با آن ها دوستی کند.

سال ها بعد، دیل کارنگی جوان از این مهارت استفاده کرد و دوره هایی برگزار کرد که به مردم مهارت های ارتباطی در کسب و کار، ارتباطات فردی و موفقیت های شخصی بیاموزد و کتاب هایی را تألیف کرد تا افرادی در سراسر جهان با خواندن آن ها بتوانند در زمینه های فردی و اجتماعی پیشرفت کنند.

دیل کارنگی با زیرکی و تجربه هایی که در ارتباط با مردم به دست آورده بود، روابط و خواسته های کلی انسان ها را می شناخت، به خاطر مهارت های سخنوری که از کودکی آموخته بود قلمی روان و شیوا داشت و به همین خاطر اگرچه از انتشار آثارش دهه ها می گذرد اما همچنان برخی از آن ها جزو کتاب های پرفروشی هستند که در سراسر جهان طرفدارانی دارند.

در مقاله های دیگر تلاش می کنیم تا با بررسی آثار این نویسندۀ بزرگ که از نخستین مؤلفان حوزۀ خودیاری و موفقیت بود، به دید جامع تری از نگرش ها و توصیه های کارنِگی برسیم و از آن ها بهره ببریم.